© 2017 by Bas Pauwels

  • Instagram Social Icon
  • Black Facebook Icon

BASGROEN.

Verzorging van uw tuinfles

Twee hoofdregels:

1) Plaats de tuinfles nooit in direct zonlicht! 

2) Geef slechts heel kleine beetjes water als nodig! 

Bij twijfel over wat er misloopt, kan je steeds een bericht naar mij sturen. De beste manier van werken is dan dat je foto’s bijvoegt van jouw tuinfles verspreid over de dag (ochtend, middag, avond). Liefst telkens een detailfoto van de fles zelf, zo ik de waterhuishouding kan nagaan en een foto van verder, waarmee ik de standplaats en lichtintensiteit kan inschatten.

Bij verkleuring van de planten, graag een zo goed mogelijke detailfoto toevoegen van de plant met problemen.

LICHT: Het is van uitermate belang dat de tuinfles geen direct zonlicht te verduren krijgt. Omdat het een gesloten systeem is, zou anders de lucht binnenin de fles zeer snel te hoog kunnen oplopen door het serre-effect. De lucht wordt opgewarmd, stijgt naar de bovenkant van de fles, maar kan niet ontsnappen, ondanks dat de lucht blijft opwarmen, dit zorgt ervoor dat de temperatuur veel te hoog oploopt en je planten in de fles in enkele uren zouden kunnen sterven.

Een uurtje vroege-ochtendzon of late-avondzon is wel toegestaan, maar ook dat zou kunnen mislopen. Dus best af te raden. Zet jouw tuinfles op een lichte plaats, waar ze zo veel mogelijk indirect licht ontvangt. Als je ziet dat de groei te snel gaat kan je de tuinfles een beetje verplaatsen, waar er minder licht is.

Nooit te plotse veranderingen in lichtintensiteit aan de tuinfles geven, de planten zijn levende entiteiten die ook niet van stress houden.

Als de planten té veel één richting uitgroeien kan je de fles elke week of maand een kwartslag draaien. 

VOEDING: In principe behoeft de tuinfles geen extra voeding. Als alles meezit leven er genoeg organismen in de tuinfles om rottend organisch materiaal om te zetten tot nieuwe voeding voor de planten.

Mocht je toch merken dat de planten een voedseltekort krijgen kan je een weinig voedsel aan jouw tuinfles toevoegen. Dit doe je best met vloeibare biologische orchideeënvoeding, en 4 maal meer verdund dan op de handleiding staat. Nooit puur voedsel toevoegen aan de flessentuin. Slechts mondjesmaat het regenwater-voeding mengsel toevoegen (watergift met voedsel zoals beschreven bij WATER). 

Het is zeer belangrijk dit zo op te volgen, een teveel aan water is moeilijk op tijd weg te werken waardoor de kans groot wordt dat wortelrot op zal treden en je planten verliest.

Het is echter ook van belang dat wanneer je symptomen van voedseltekort opmerkt, dat er gereageerd wordt, anders kan je ook de plant verliezen.

WATER: Normaal gezien kan jouw tuinfles heel lang zonder extra water. Omdat ik echter om esthetische redenen gekozen heb voor een kurken afsluiting zal er toch een minimum aan water via deze weg kunnen ontsnappen en kan het dus voorvallen dat uw tuinfles toch net dat ietsjes te droog komt te staan. Dit is goed te merken aan de totale afwezigheid van condensatie op de wanden van het glas.

 

Als dit het geval is, kan je mondjesmaat de tuinfles wat extra water geven, per 5cl regenwater (of gedestilleerd water) toevoegen. Indien er na drie dagen nog steeds geen condensatie opgetreden is op de wanden van de fles, kan je nogmaals 5cl toevoegen. Dit dien je te herhalen tot de vochtbalans terug ok is.

Wanneer er te veel condestatie is op de wanden van jouw tuinfles, haal je de kurk van de fles voor enkele dagen. Zo kan er water uit de fles verdampen. Bij flessen met vleesetende planten is het normaal dat er heel veel condensatie ontstaat, de fles is dan ook verzadigd met water omwille van de ecologie van deze planten.

Let er steeds op dat niemand per ongeluk de kurk van de fles heeft gedaan en dat de kurk de fles goed afsluit.

TEMPERATUUR: Zoals eerder gezegd mag je de tuinfles nooit in direct zonlicht plaatsen omdat anders de temperatuur te hoog oploopt en de planten zouden sterven. Hetzelfde geldt voor de nabijheid van verwarmingstoestellen. Plaats de tuinfles nooit in de directe nabijheid van een warmtebron.

MIN: -15°C   MAX: 30°C !!